Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


 

Kapitola 15.

Cukry – sacharidy

 

 

Reakce kyseliny sírové s cukrem

Do kádinky vyšší a tenčí kádinky na 100ml nasypeme asi do poloviny objemu krystalickou sacharosu. Do kádinky se sacharosou pak nalijte asi 20ml koncentrované kyseliny sírové. Směs dobře promíchejte a pozorujte reakci. Pokus nutný na provádění v digestoři !

 

 

Přeměna cukru na cukr bombonový

Do zkumavky upevněné v ručním držáku nasyp 1-2 malé lžičky jemně rozemletého cukru. Zkumavku s cukrem zahřívejte plamenem lihového kahanu, dokud se nestane žlutým a vazkým. Roztavený cukr nalijte na pomaštěné hodinové sklíčko. Po utuhnutí cukru vznikl sladký bombon.Pozor ! NEJÍST !

 

Výbušnost cukru

Na azbestovou síťku nasyp 1 lžičku sacharosy a 1 lžičku chlorečnanu draselného. Na směs kápni kapátkem 1-2 kapky koncentrované kyseliny sírové.Směs zasyčí a shoří fialovým plamenem za vzniku velkého množství dýmů, které voní po karamelu.

 

Barvení škrobu jodem

Do kuželové baňky nalij 250ml vody a přisyp 2 lžíce polohrubé mouky. Pak mouku ve vodě krouživými pohyby baňkou v ruce promíchej. Do kádinky nalij 25ml jodové tinktury, kterou nalij do roztoku mouky. Sytě bílý roztok zmodrá. Zmodrání jodu s moukou prokazuje, že je v mouce obsažen škrob. Tento pokus proveďte s nastrouhanou bramborou ve třech zkumavkách.

 

Mýdlo snižuje povrchové napětí kapalin

Do dvou kádinek s vodou ponoř baňky s užším hrdlem,které jsou naplněny obarveným olejem. Do jedné kádinky přidáme roztok mýdla. Tím se sníží povrchové napětí kapaliny a olej uniká ven z baňky.

 

 

Výroba mýdla

Do kádinky nalijeme 25ml ethanolu, ve kterém rozpustíme 10g loje ( ztužený tuk ). Do tohoto roztoku přidáme 40% roztok hydroxidu sodného ( 25ml ). Kádinku zakryjeme odpařovací miskou se studenou vodou a zahříváme ji na azbestové síťce tak, aby nevzkypěla. Po 10-15 minutách zahřívání ukončíme a do směsi přidáme nasycený roztok chloridu sodného. Po vychladnutí pozorujeme, že se na hladině kapaliny usadila vrstva mýdla. Část připraveného mýdla protřepeme ve zkumavce s 5ml destilované vody. Pozorujeme vznik husté a bohaté pěny.

 

Srážení bílkoviny alkoholem

Do velké zkumavky nalij 5ml čerstvého vaječného bílku a přilij 5ml ethanolu nebo 4ml methanolu. Směs protřepej. Bílek se srazil na bílou sraženinu. Provedli jsme důkaz bílkoviny ve vaječném bílku.

 

Srážení bílkoviny kyselinou

Do zkumavky s 5ml vaječného bílku nalij 4ml koncentrované kyseliny dusičné. Ze zkumavky se line bílý dým a bílek se mění na světle žlutou sraženinu bílkoviny. Provedli jsme důkaz bílkoviny ve vaječném bílku.Tento pokus se dá provést i se solemi kovů a jejich roztoky. Dají se také použít všechny kyseliny s vyjímkou aminokyselin.

 

 

Výroba silice s pomeranče

Do kuželové baňky se zábrusnou zátkou nalij 100-150ml syntetického ethanolu a přisyp 20-30g pomerančové kůry. Baňku uzavři a nech týden odležet. Po týdnu si přičichni k ethanolu. Líh do sebe nasál vůni pomeranče a také organická barviva, která pomeranč obsahoval.

 

Rozpustnost kafru

Do stojánku na zkumavky zasaď dvě zkumavky.Do první zkumavky nalij 5ml ethanolu a do druhé 5ml vody.Do každé zkumavky nasyp 2-3g kafru. Oběma zkumavkami zatřepej a pozoruj, ve které se kafr rozpouští. Ve zkumavce s vodou kafr divoce poskakuje, kdežto ve zkumavce s ethanolem se rozpouští.

 

Kyselina mléčná

Do větší zkumavky nalij 10ml mléka a přisyp na špičku nože práškového lakmusu. Jelikož mléko obsahuje kyselinu mléčnou, zbarvil se fialový lakmus na červenou barvu.

 

Výroba tvarohu

Do velké zavařovací sklenice nalij 300ml mléka a 50ml octa. Láhev zazátkuj a protřepej. Po delší době se ve sklenici pomocí octa srazí bílá tvarohovitá látka, kterou vysuš vymačkáním přes plátno a ochutnej. Vyrobil sis vlastní tvaroh.

 

Rozpustnost másla

Do porcelánové misky polož kousek másla. Misku pak polož na azbestovou síťku, která leží na trojnožce. Pod síťkou zapal plynový kahan a pozoruj změny při zahřívání másla. Máslo taje a při ochlazení se mění zpět a tuhne.

 

Reakce mléka se sodíkem

Do větší krystalizační misky nalij do 1/2 mléko s přídavkem fenolftaleinu. Do misky vhoď kousek sodíku o velikosti malinkého hrachového zrnka. Sodík se nafoukne do podoby stříbrolesklé kuličky, která se divoce pohybuje ze strany na stranu a nakonec se na hladině rozprskne. Při reakci vzniká plynný vodík a hydroxid sodný, který zbarvil mléko na červenofialovou barvu.